Itselläni ei ole kuin jääkaapin pieni pakastelokero, ja kämppä on niin pieni ettei tänne mahdu pakastearkkua, joten päätin ostaa elintarvikekuivurin, jolla voin kuivata metsän villisafkaa säilöön talven varalle. Ja itseasiassa myös muutakin safkaa esimerkiksi retkille.
Kuivureita ei tarvinut hakea kaukaa, sillä sellaisia valmistaa rovaniemeläinen Soputuote Ky. Sopu-elintarvikekuivureita voi ostaa suoraan Soputuotteelta, mutta lisäksi Rovaniemellä niitä jälleenmyyvät Hovimäen talousrauta ja kulman ärrän vieressä oleva lahjatavaraliike Aarnivalkea, mistä itse ostin.
Kuivurille tuli hintaa 145 euroa puhallin mukaan lukien, mitä sai myös samaisesta paikasta.
Kuivuri on pahvia ja menee melko pieneen pakettiin. Ja se on kasattavissa nopeasti ja helposti.
Puhtaltimena toimii auton sisätilalämmitin. Kuivattava tuote asetetaan ritilöille ja lämpöä voi säädellä päällä olevan kahden ilmaläpän avulla, joissa on kolme eri astetta. Kuivuri kandee asettaa paloturvalliselle paikalle.
Levyt taittuvat niin, että niistä on helppo valuttaa kuivattu safka purkkeihin ja pusseihin.
Kuivatin ensitöikseni omenarenkaita. Puhallin hurisi kylpyhuoneessa yön ja samalla kämppäkin lämpeni aika mukavasti, varsinkin kun on ollut muutenkin kesäisen lämmintä. Jokatapauksessa aamulla omenat olivat valmiit pussitettaviksi ja käyvät hyvänä retkiruokana.
Pakkauksessa tulee mukana hyvät ohjeet eri tuotteiden kuivattamiseen ja ylipäätänsä laitteen käyttöön.
Kuivurin mahdollisuudet ovat monet, mutta kaikkia ei tarvitse kuivata kuivurilla. Esimerkiksi monet yrtit voi kuivata ihan hyvin sanomalehtien päällä.
Itse olen kuivattanut kesän aikana vadelmanlehtiä, joita olen poiminut juoksulenkin varresta taskuun, ja joista olen tehnyt sitten teetä.
Vadelmalehtien lisäksi teehen on kuulunut yleensä myös rooibos ja kamomilla, jotka ovat rauhoittavia yrttejä, ja sopivat siksi minulle hyvin, koska olen mieleltäni joskus rauhaton. Ja nautin teen kylmänä, koska olen niin kuuma.