Avantouintia ja perunamuusia




No, näinhän se on, että avantouinnin jälkeen maistuu ruoka. Paikkaa miettiessä olimme Huttusen kanssa yksissä tuumin sitä mieltä, että tänään pitää saada nimenomaan kotiruokaa. Perunamuussi ja lihapullat pyörivät mielessä kuin olisimme olleet pikkupoikia tulossa räkä poskella stiga-retkeltä kotiin äidin helmoihin.

Päädyimme Rovaniemen Asemaravintola Assaan. Menu oli lyhyt mutta äärimmäisen haastava. Huttunen hieroi leukaa pitkät tovit taistellen metsästäjäleikkeen ja muikkujen välimaastossa. Lopulta hän sai neronleimauksen, ja päätti ottaa kumpaakin - muikkuja ikäänkuin kyytipojaksi metsästäjälle. Tarjoilija oli hyvin avarakatseinen, ja tarjoili muikut alkupaloina erikseen, jotta kalan maku ei sekoittuisi metsästäjänleikkeeseen. Hienosti ajateltu, ja Huttunen tyhjensi paistetut muikut voikastikkeessa alta aika yksikön.

Itse haparoin muikkujen ja poronkäristyksen kanssa. Poronkäristys vei kuitenkin lopulta voiton, mutta päätin siltä seisomalta, että syön muikut ensi kerralla. Poronkäristystä, niin kuin kaikkia muutakin, oli kahta kokoa, isoa ja pientä, ja minä valitsin ison. Annos tarjoiltiin pizza-lautaselta ja nälkä lähti. Myös maku oli kohdallaan. Perunamuussi oli tehty sydämmellä, mikä on hyvin tärkeää. Onhan sitä kaikenlaisia perunamuusseja nähty. Puolukkasurvos, suolakurkut ja itse poro, kaikki toimi.

Viereiset pöydät oli varattu etelästä tulevalle lentopallojoukkoeelle ja pohdimme Huttusen kanssa olisiko kysymyksessä kenties tyttöjen lentopallojoukkoe, jolloin olisimme voineet viihtyä ravintolassa vielä paljon pitempään. Mutta lentopallojoukkuetta ei kuulunut, vaikka rupattelimme ja sulattelimme ruokaa oluttuoppien kera vielä pitkät tovin lautaset tyhjennettyä.

Huttunen on sellainen mies, joka kävelee yksin kaupungilla ja istahtaa milloin mihinkin ravintolaan syömään. Huttunen myös pitää esiintymisestä, mistä minulle kirvoittui idea tehdä ohjelma Huttunen Rovaniemen Ravintoloissa. Ohjelmaa voi toki laajentaa myös ravintoloiden ulkopuolelle, esimerkiksi Huttunen sienimetsässä tai Huttunen viskikaupassa.

Ruoka on muotia, on tomi björkit ja bourdainit, superfoodit ja tarzanit, mutta ei ole vielä tyyppiä, joka kiertää, haistelee, maistelee ja tunnustelee Rovaniemen ravintoloita. Mutta nytpä on.