Kainuun Jättiläiset

Maailman kymmenen pisimmän ihmisten joukkoon kuuluu kolme suomalaista ja kaikkien näiden kolmen sukujuuret tulevat Kainuusta.

Kainuuta onkin luonnehdittu aikoinaan Jättiläisten maaksi. Viitteitä jättiläisistä löytyy myös kansanrunoudesta. Väinämöisen ja Ilmarisen uskotaan olleen Kainuun jättiläisen Kalevan poikia.

Pitkä-Taneli

Daniel Cajanus (247,5 cm) syntyi Paltamossa 1703.
Pitkänä suomalaisena tunnettu ja arvostettu Pitkä-Taneli
työskenteli useissa eurooppalaisissa sirkuksissa.
Varakas Cajanus kuoli
46 vuoden ikäisenä Hollannissa 1749.Lauri "Louie" Moilanen

Lauri Moilanen (246,3 cm) syntyi Puolangalla 1886.
Moilas-Lauri muutti neljän vanhana perheensä mukana
Amerikkaan ja sittemmin hänestä tuli Louie.
Louie työskenteli hetken aikaa sirkuksissa. Finnish Giant, Big Louie kuoli jättiläisille tyypillisesti nuoressa iässä 27-vuotiaana - aivan kuten myyttiset rock-tähdet. Kerrotaan että Louie söi päivässä 16 kananpoikaa ja joi tynnyrillisen olutta.

Väinö Johannes Myllyrinne

Väinö Johannes Myllyrinne (246-251,4 cm) syntyi Helsingissä 1909. Hänen äitinsä oli kotoisin Paltamosta. Myllyrinne kiersi ympäri Eurooppaa sirkuksessa ja ammattipainijana. Jättiläiseksi hän eli poikkeuksellisen vanhaksi ja kuoli 54-vuotiaana Järvenpäässä 1963.

Talas-Eera

Kainuussa on myös kerrottu tarinoita Erik Karppisesta eli Talas-Eerasta (1859-1903), joka oli isokokoinen ja voimakas mies. Jättiläisestä kerrottuja tarinoita on koottu myös kirjoihin. Rauhallinen ja pidetty Kainuun voimamies toimi Kajaanissa markkinapoliisina. Vanhemmat velipuolet seilasivat Oulujärvellä merirosvoina. Kyseiset merirosvot ovat tiettävästi Suomen historian ainoat sisävesillä liikkuneet merirosvot.

Kova meininki ollut, yksi on jättiläinen ja toiset merirosvoja. Tai jos tarkkoja ollaan - järvirosvoja.


Brother Louille