Rovaniemen Wanhat Markkinat

Käytiin Tanelin kanssa vähän haistelemassa markkinahumua.


Ajaessani tuossa yksi kesäpäivä töissä paketteja korkalovaaran suuntaan, erään osoitteen nimi herätti huomion: Lindan Luomula. Paketti oli osoitettu kerrostalo asuntoon, jossa mukava virolaisnainen Linda, piti luomuleipomoa.

Kyselin hieman meiningistä ja Linda kertoi. Kaikki raaka-aineet luomua ja vielä erityisen hyviä, jopa lääkinnällisiä sellaisia. Kuulosti hyvältä. Kun olin jo pihalla starttaamassa autoa Linda riensi perään ja antoi matkaevääksi pieniä makupaloja. Oli kyllä makeita ja ravitsevia leipäsiä.

Linda on myynyt tuotteita lauantaisin torilla, josta yksi päivä kävin hakemassa ison leipäpitkon. Se kuitenkin jämähti pakasteeseen, koska enää ei ole tullut oikein syötyä leipää. Tajusinkin pian, että olin ostanut leivän vain sen takia että se oli luomua ja läheltä, enkä sen takia että minulla oikeasti halutti leipää.

Sen jälkeen en ole ostanutkaan leipää, mutta joka diggaa leivistä, suosittelen Lindan pitkoja. Leipää, kuten muitakaan viljatuotteita, ei kande vetää kuitenkaan niinkö leipää, haitallisen gluteiinin ja runsaiden hiilihydraattien takia.

Lindalla oli nyt koju tietenkin myös markkinoilla. Leipien lisäksi tarjolla oli ilmaista yrttiteetä, joka - niin kuin Lindan leivätkin - oli tehty Lindan itse hakemaan korkalovaaran lähteestä haettuun lähdeveteen.

Myös kaikki yrtit oli kerätty Rovaniemen ympäristöstä. Lindalla on kyllä meininki kohallaan. Parempaa laatua saa hakemalla hakea nykyisen kaltaisesta yhteiskunnastamme.

Lindan apuna kojussa oli myyjänä hänen kaunis tyttö, minkä takia Taneli jämähti kojun ääreen muka miettimään että minkä leivän ostais. Aikansa siinä piti pohtia että löyty sopiva pitko.

http://lindanluomula.net/



Nämä mukavat nuoret ihmiset tekivät puolestaan luomupirtelöitä. Näin hyvälaatuisia pirtelöitä Rovaniemellä ei ole vielä ikinä ennen myyty.

Itse ostin gingerin, joka koostui luomuomenista, luomukanelista, luomuinkivääristä ja paikallisesta luomuhunajasta. Oisko siinä ollut myös luomukookosöljyä, en muista. Mutta hyvä se oli. Ja aika hauska, mutta myös nämä pirtelöt oli tehty korkalovaaran lähteeltä haettuun lähdeveteen.

Kerrankin tapahtuma, jossa myydään jotain oikeasti hyvää suuhun pantavaa - surullisten nitriittijauhomakkaroiden, surullisen oluen, surullisten pillimehujen, surullisten metrilakujen, surullisten limonadien ja muun kuran joukossa.



Taneli ja vihreä pirtelö. Valikoimassa oli myös mm. raakasuklaa nappeja ja suklainen pirtelö, joka oli tehty raakamaitoon.

Vanhoina aikoina Rovaniemen markkinoilla ei myyty pirtelöitä, mutta kaikki mitä myytiin oli luomua. Se oli itsestäänselvyys. Nyt luomu mielletään muodiksi, mitä se osittain onkin, mutta itse näkisin touhun pikemminkin positiivisena liikehdintänä kohti parempaa.

Minulle on tarjottu kritiikkiä, että luomu on epäeettistä, koska luomu vaatii suuria resursseja, eikä sillä ruokita koko maailmaa. En ole perehtynyt luomutuotannon resursseihin, mutta on sanomattakin selvää, ettei maailmaa ole järkeä pyörittää myöskään nykyisen kaltaisella kestämättömällä ja epäterveellisellä kemikaali sekoilulla.

Jos tilanne on se, että jengiä on niin paljon, että siihen ei auta kuin kestämätön tehotuotanto, joka tuhoaa sekä maata, ihmisiä että kaikkea elollista, niin silloin pitäisi alkaa varmaan miettimään väestön kasvun säätelemista.

Planeetan jengi vain kasvaa kasvamistaan, mutta eihän se voi loputtomiin kasvaa. Tila ei riitä kaikille ja planeetta ei jaksa. Vai onko joku toista mieltä?

Ihmiskunnan hyvinvoinnin ja jatkuvuuden kannalta hyvä juttu olisi mielestäni siirtyä kokonaan luomuun kaikilla tuottamisen aloille ja rajoittaa joksikin aikaa radikaalisti syntyvyyttä. Vanhemmiksi haluavat voisivat mielumin adoptoida lapsia joilla ei ole ennestään omia vanhempia.

Nykyihmisen surkeimpia keksintöjä ovat markkinatalous ja tehotuotanto. Parhaimpia ehkäisy. Mutta myös jo muinaiset viidakon kansat osasivat ehkäistä, sen takia meininki yhteisöissä pysyikin mukavasti balanssissa, ennen kuin valkoinen mies tuli viljelemään tupakkaa tai tuomaan kristinuskoa.

Viidakon jengi älysi sen mitä me ei älytä, että mikäli tehdään liikaa jengiä, tarvitaan myös lisää maata. Maata jota ei ole. Viidakon jengi älysi myös paljon muitakin asioita, mitä me ei älytä. Tästä voisikin seurata jo ihan toinen keskustelu siitä, että millä mittareilla älykkyys ja kehittyminen mitataan?

Oli positiivista nähdä markkinoilla luomujuttuja, ja on ollut muutenkin mukava seurata luomun suosion kasvamista, mutta ideaali tilanne olisi kuitenkin se, ettei luomu olisi mikään erillinen juttu, vaan normaali tila, itsestäänselvyys. Tämä on se mitä toivon.