Rovaniemen syysmarkkinat

Syysmarkkinoilla oli yllättävän hyvä tarjonta. Jotenkin tuntuu, että markkinoiden taso on noussut viimeaikoina. Makeiskojujen sijaan löytyy enemmän lähiruokakauppiaita, luontaistuotteita ja käsitöitä.

Toisaalta, nyt on sadonkorjuun aika, mikä selittänee ainakin osittain lähiruoan tarjontaa.


Ostin markkinoilta kotimaisia omenoita, pohjoisen villiä savurautua ja tuoretta Inarijärven siikaa, savolaista horsma & vadelma hunajaa ja mansikkaraakaleivoksen ja mintturaakasuklaanapin.

Raakaleivoksia ja raakasuklaata oli tarjolla samaisesta pirtelöbaarista, mikä tuli jo tutuksi Wanhoilta Markkinoilta. Pirtelöiden lisäksi valikoima oli nyt laajentunut raakaleivoksiin.

Sain syödä lounaaksi villiä savurautua ja jälkiruoaksi raakamansikkaleivoksen. Hieno ateria. Ei olisi uskonut että niinkin hienon ja hyvänmakuisen kokonaisuuden voi saada 100 metrin päästä taloni kulmilta. 

Raakaleivokset ovat kyllä siisti keksintö. Itse en jaksa sellaisia värkätä, mutta jengi joka tykkää leipoa, suosittelen kokeilemaan. Yhtäkkiä voitkin vetää makeita leivoksia, jonka raaka-aineet ovat pelkkää hyvää, sen sijaan että väsäisit perinteisiä margariini & sokeri & vehnäjauho öklöjä.

Raakaleivoksien ideana on leivoksien valmistaminen (yleensä luomulaatuisista) raaka-aineista, kuten marjoista, hedelmistä, hunajasta, pähkinöistä, kookosöljystä ja sen sellaisesta, ja kamaa ei kypsennetä, jolloin hyvät ravintoarvot säilyy.

Leivokset maistuvat vähintäänkin yhtä hyvälle kuin perinteisetkin, mutta ovat ehtaa ravintoa, ja niitä syödessä ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa, mikä yleensä liittyy niihin perinteisiin. Raakaleivoksista ei tule myöskään huonoa oloa, mikä myöskin yleensä liittyy niihin perinteisiin.

Markkinat ovat vielä huomenna, suosittelen käydä maistamassa raakaleivoksia ja raakasuklaata, moni varmaan yllättyy kuinka hyviä ne voi olla.

Raakasuklaan kanssa suosittelen olemaan silti jossakin määrin varovainen. Raakasuklaassa on paljon ravintoaineita, mutta siinä on myös omat arvaamattomat puolensa. Itse pidänkin raakasuklaata enemmänkin huumeena kuin ruokana, tai ehkä jotain siltä väliltä. Vaikutukset ovat kuitenkin yksilöllisiä, joten oma mieli kyllä kertoo, miten menetellä.