Ei maitoa tänään

Raikaswebillä huomionarvoista asiaa kalsiumista ja siinä sivussa myös maidosta.

"Kalsiumista puhuttaessa kuulee yleisesti vain huolenaiheita siitä, että saako sitä kalsiumia varmasti riittävästä. Onhan meitä vuosikymmenet peloteltu teorialla, jonka mukaan luut napsahtelevat poikki, jos et syö runsaasti kalsiumia. Sitten juodaan litratolkulla maitoa ja syödään kourakaupalla kalsiumpillereitä paremman luuston toivossa. Ja mikä on saavutettu lopputulos? Olemme osteoporoositilastojen kärkimaita. Maidosta puhuttaessa on syytä muistaa se, että perinteisen Valion vesimaidon juominen “kalsiumtarpeen” täyttämiseksi, on todellista hölmöläisen hommaa. Maidon sisältämät proteiinit nimittäin korreloivat veren kalsiumin kanssa ja edistävät kalsiumin erittymistä virtsaan. Voikin hyvällä syyllä hieman ihmetellä tuota Valion propagandaa."


Eli ei maitoa tänään, eikä huomenna, mikäli juot sitä kalsiumin toivossa. No, maitoa juodaan varmasti muistakin syistä. Valio on tehnyt tehtävänsä, ja maitoa, samoin kuin kahvia, melkeinpä kuuluu juoda täällä suomessa.

Kaupassa myytävä maito on pästöroitua, mutta kaikkein optimaalisinta olisi juoda maitoa suoraan lypsettynä, ilman käsittelyä. Tällöin maito on luonnollisessa muodossa, siinä on tallella hyvät maihohappobakteerit ja se soveltuu ihmiselle kaikkein parhaiten.

Olen kuullut että raakamaitoa voisi juoda myös sellaiset, joille pästöroitu maito ei sovellu. On yleinen käsitys että kissat tykkää maidosta, mutta miksi sitä ei saa enää antaa niille? Vastaus on se että kissat ovat myös hoksanneet että maito on pästöroitua, eikä se enää kelpaa niille. Sen sijaan ennen vanhaan ne litki oikeaa maitoa navetoissa ja sehän kyllä kelpas. Pastöroidusta maidosta niillä menee käsittääkseni vatsa sekaisin, samoin kuin monilla ihmisillä.

Käsittelemätöntä raakamaitoa ei saa normaali kaupasta, joten jos tekee mieli maitoa, se kandee hakea suoraan maitotilalta. Monet maitotilat myyvät maitoa suoraan tilalta, kunhan viitsii mennä vain kysymään. Viimekesän pyöräretkellä pääsin ostamaan raakamaitoa länsirannikolla jopa luomutilalta, ja se oli parasta maitoa, äidin maidon jälkeen, mitä olen koskaan juonut.

Sain oikeaa maitoa myös myöhemmin kesällä, kun velipoika kulki palveluksensa puolesta tuolla pitkin maalaiskuntaa, ja toi mulle aina sillon tällöin tiloilta haettua maitoa. Se ei maksanu juuri mitään ja hyvää oli. Olin luullut raakamaitoa koko pienen ikäni paksuksi ja rasvaiseksi, mutta se olikin kutakuinkin samantyyppistä kuin kaupan sininen tai punainen maito, ehkä aavistus navettaa messissä. Suomessa on myös joitakin erikoiskauppoja, kuten helsingissä keskellä kaupunkia oleva Maatilatori ja jyväskylässä erinomainen Katriinan kauppa, mistä saa raakaa vuohen ja lehmänmaitoa.

Raakamaidosta valmistettuja juustoja sen sijaan saa jopa monista marketeista. Ne ovat keski-eurooppalaisia juustoja, koska siellä ymmärretään hyvän päälle. Rovaniemeltä löytyy eteläkeskuksen k-kaupasta aina sillon tällön myös sodankyläläistä mahtavaa Luolamaan-luomujuustoa, mikä on valmistettu raa'asta vuohenmaidosta.

Monissa muissa maissa maitoa ei juoda juuri lainkaan (äidin maidon jälkeen), ja osteoporoositilastot ovat mitättömiä. Kalsiumia sen sijaan saa monista kasviksista. Kun syö monipuolisesti, kalsium tarpeet tulee tyydytettyä. Samoin kuin muutkin tarpeet. Maidon sijasta ruokajuomaksi sopii hyvin lähdevesi tai vaikkapa punaviini, ja muissa tapauksissa maidon korvaa helposti esimerkiksi kookosmaito.