Alkot ovat nykyään yhtiä suosikkikauppojani. Niissä myydään enemmän luomua kuin siwoissa ja alepoissa yhteensä. Jo pelkkä luomuviinien tarjonta voittaa kuus nolla minkä tahansa marketin juoma-osaston - mihin kuuluu siis yleensä pastöroidut maidot, olut ja siideriosasto, limonaadiosasto, energiajuomaosasto ja sokeroitujen mehujen osasto. Hyllyt lainehtivat outoja juttuja. Tsäkällä jostain välistä voi löytyä ehkä luomu eli luonnonmukaista eli normaalia mehua tai olutta.
No, mutta mennäänpä takaisin sinne kiehtovaan Alkoon. Yleensä poimin alkon hyllyltä luomupunaviiniä, lähinnä ruokajuomaksi, mutta myös viihde ja rentoutumis käyttöön. Käytän punaviiniä myös liharuokien maustamiseen, aina kun muistan. En aina muista, vaikka se antaa lihalle hyvän vivahteen.
Punaviini on hyvänmakuista ja antioksidanttista. Viinilasin kera ateriointi tapahtuu myös yleensä rauhallisemmin kuin ilman ja lisäksi se tuo aterioinnin yhteyteen tiettyä juhlallisuutta, jolloin esimerkiksi maanantain lounaasta voi saada kokonaisuutena hienon hetken. Ei ole mitään syytä tehdä maanantaista ankeaa vain siksi että se on maanantai. Jokaisen päivän voi optimoida juhlalliseksi ja miellyttäväksi mahdollisuuksien mukaan.
Ruokailusta voi toki nauttia ilman viiniäkin, mutta itsellä se on sellainen tekijä, mikä tekee ruokailusta jotenkin merkittävämmän ja jollakin tapaa ruokaa kunnioittavamman. Se on hetki jolloin pysähtyy, nauttii ruoasta ja viinistä - ja antaa mielen virrata sinne minne mielen ikinä tekeekin mieli virrata. Aika jännä lause, antaa mielen virrata sinne minne mielen ikinä tekeekin mieli virrata. Katsokaapa nuita sanoja. Suomi on kaunis kieli.
Pisteenä iin päälle viinissä on alkoholin rentouttava vaikutus, mikä lievittää esimerkiksi stressiä, ja on näin ollen vaikka ankean työpäivän päätteeksi erinomaista antia tässä meidän ihmeellisessä elämässä.
En ole viininmaistelija. Minulle kelpaa yhtä hyvin mikä tahansa punaviini ja aina ensisijaisesti luomuna. Saan kaikista yhtä hyvät tunnelmat. Havaitsen mauissa toki eroja, mutten sillä tavalla että jokin olisi huomattavasti parempaa ja suosisin sitä sen takia. Maku-aistia harjoittamalla uskon silti että viininmaistelukin voi olla oma mielenkiintoinen maailmansa.
Luomun lisäksi suosin yleensä halvinta hintaa ja mahdollisesti tyylikästä etikettiä. Jos halvimmassa on ruma etiketti ja siitä vähän kalliimmassa siistimpi niin saatan ottaa sen kalliimman ja siistimmän. Käytän tyhjiä pulloja lähdevesipulloina, joten etikettiä tulee katseltua pidempään kuin yhden viinipullollisen ajan. Mutta toisinaan, etiketillä ei ole mitään väliä. Ei sitten mitään, kunhan saa vain sitä viiniä, man!
En keksi oikeastaan yhtään syytä miksi en suosisi nimenomaan luomuviiniä. Hinnat ovat samaa luokkaa kuin tavanomaisissa ja luomuviinirypäleiden kasvatuksessa ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita kun taas tavanomaisissa käytetään - ja kuulemma vielä runsaasti. Luomuviineistä voi löytyä kemikaaleja ainoastaan mikäli niitä on kulkeutunut tuulen mukana jostain tavanomaisilta tiloilta.
Koska ihmisten maailmankuva on päälaellaan ja luomua kavahdetaan ja pelätään enemmän kuin monia asioita mitä olisi oikeasti syytä kavahtaa ja pelätä, luomuviinien luomumerkintä on merkitty etikettiin yleensä melko huomaamattomasti, mikä on tietenkin pirun koomista. Onneksi ainakin meillä Suomen erinomaisissa alkoissa luomu on merkitty mukavasti vihreällä, joten hyllystä on helppo bongata kaikki luomut.
Voi olla että luomuviinit ovat itseasiassa kaikista luomutuotteista ylipäätänsä niitä suosituimpia, sillä eilisessä Lapin Kansassa oli Essi Avellanin luomupunaviini arvostelu, jossa hän kertoo:
"Luomuviinistatuksen saaneella viinillä on 70 prosenttia suurempi myynti Alkossa verrattuna tavanomaisiin kilpakumppaneihin. Maison des Terroirs Vivants tuottaa yksinomaan luomua eri puolillla Ranskaa. Etelä-Ranskan välimerellinen Languedoc Roussillonilla on mainiot luontaiset omaninaisuudet luomuviinien tuottamiseksi. Lämmin ja kuiva ilmasto auttavat rypäleiden tuottamisessa eikä myrkkyjä tarvita."
Tuli tuosta "luomuviinistatuksen saaneella" mieleen että olen kuullut olevan myös viinejä, jotka tuotetaan luonnonmukaisesti, mutta joilla ei ole luomustatusta eli sitä luomumerkintää. Samoin kuin monet suomalaiset hunajantuottajat, kaikki viinitilallisetkaan eivät välttämättä ryhdy hommaamaan luomumerkintää, koska se on oma hommansa, siitä huolimatta että he saattavat tuottaa kamppeensa luonnonmukaisesti.
Luomuviinien lisäksi Alkossa on myös muutamia hyviä luomuoluita ja jokin aika sitten bongasin suureksi yllätykseksi vodkaosastolta jopa luomuvodkaa. Lauloin kaikkien Alkon asiakkaiden kuullen pätkän Neuvostoliiton kansallislaulua ja poimin vodkan innoissani ostoskoriin.
Greenfield - Organic Vodka, 75 cl, 40% ja hinta jotain 24 euroa. Ranskalaista, mistä tulee ehkä muutama miinuspiste. Ei sillä että minulla olisi jotain ranskaa vastaan, vaan jotenkin vodka ei ole se ranskan juttu. Tai mistä minä tiedän.
Maku ei ole ehkä niin pistävä kuin koskenkorvassa. En tiedä, voi olla että vain kuvittelen. Jokatapauksessa tämä kristallin kirkas vodka on hieno ja monipuolinen juoma - lähellä slaavilaista sydäntäni. Siitä voi kaataa mukavasti snapsin jos tuntuu että kiristää. Ja itse olen leikkinyt Kang-Shaamania tekemällä ruusunjuuri ja nokkosenjuuri tinktuuroita.
Tinkuuroita valmistetaan laittamalla pieneen tummaan pullon vähintään 40% vodkaa ja kolmas osa yrttiä tai yrttejä. Pulloa ravistellaan kerran päivässä kahden viikon ajan, jonka jälkeen tuote on valmis. Alkoholi saa yrteistä enemmän irti lääkinnällistä kamaa kuin kylmä tai kuumavesiuute. Yrteistä riippuen eri tinktuuroilla voi hoitaa, tai ainakin yrittää hoitaa, tai ainakin leikkiä hoitavansa eri sairauksia tai lisätä vaikka aamupirtelöön piristykseksi. Tinktuurat ovat vahvoja joten niitä kandee annostella pipetillä.
Tässä vielä mahtava slaavilainen resepti:
Pakurivodka
- kylmää pakuriteetä
- vodkaa
Tuohon kyllä sopii tuorepuristettu sitruunakin, mutta sitä ei lasketa, koska se ei ole niin slaavilaista. Joten vaikka se sopii, pakko juua ilman. Älkää siis laittako sitä sitruunaa. Tuorepuristetusta sitruunasta ja itse haetusta lähdevedestä voi sen sijaan tehdä maailman parasta limukkaa. Samoin kuin tuorepuristetusta limestä. Kumpiakin saa Rovaniemellä luomuna Kauppatorin K-Kaupasta, missä on Rovaniemen paras luomuheviosasto. Niin, ja pakuria saa metsästä, ellei Kang ole pyyhkinyt siitä ohi.